Selamat datang ke Faridzul Asyraf

Usahawan :: Chess :: Penulis

Chess

Saya suka ikuti pertandingan catur. Target semestinya untuk dapat top 10 setiap pertandingan saya sertai. Juga sangat aktif dalam penganjuran catur di Kelantan.

Seterusnya

Usahawan

Dah hampir 8 tahun saya bergelar Herbalife Distributor dan saya bangga dengannya! Selain sibuk menguruskan orang lain, saya juga aktif dalam membangun empayar perniagaan sendiri dan isteri. Nak satay ikan jumpa saya ya!
Seterusnya

Penulis

Mula menulis sejak 2008 lagi dalam arena blog. Menggunakan nama pena joegrimjow (sehingga sekarang masih gunakan!)
Seterusnya

Akhirnya Tan Sri Annuar Musa letak jawatan KAFA

Bola sepak di Kelantan bakal bertukar wajah apabila Presidennya TSAM meletakkan jawatan sebagai presiden KAFA. Surat perletakan jawatan ada dimuat naik di FBnya seketika lalu Terima kasih atas khidmat cemerlang TSAM kerana membawa Kelantan seperti sekarang. Tidak...
Read More

Lazada buat offer? Ini kemungkinan anda bakal peroleh

Semalam saya dapat banyak whatsapps yang seperti berikut *Best Deal, Lazada's Best Selling Samsung Galaxy J7 in RM 49 only. Buy It Now Before Sale Ends. Cash On Delivery Also Available.* *Visit now* http://bit.ly/LazadaSale1 Baca sekali imbas dah tahu ini adalah scam,...
Read More

Jawapan sentap dari Syeikh untuk si penanya jika ada yang tak solat

Ada seorang bertanya kepada seorang Syeikh perihal dosa kepada orang yang tidak menunaikan solat dari Syeikh ini dan memang jawapan yang diberikan cukup sentap! ​ Berapa ramai kalangan kita yang lebih suka menjadi "tok hakim" daripada menjadi yang mengajak kearah...
Read More

Doktor ini cakap orang Kelantan bijak sebab makan budu

Kelantan adalah sebuah negeri yang unik. Rakyat Kelantan pula lagilah unik. Jika raya, pasti jalan jam menunjukkan betapa ramainya rakyat Kelantan yang berada di luar negeri. Saya sendiri pernah mengalami 16 jam perjalanan dari KL ke KB dek kerana kesesakan lalulintas...
Read More

Hadiah untuk Pokemon Master dalam dunia realiti 

Nick Johnson merupakan orang pertama di US yang berjaya menangkap kesemua 142 Pokemon yang "bersembunyi" berada di US. Kini tugasnya hanya mencari Pokemon lain yang tidak berada di US Dan memerlukannya merantau ke seluruh dunia untuk mencari yang lain - berita baiknya...
Read More

CEO baru Herbalife – Richard Goudis

November 2016 yang lepas, Micheal O Johnson membuat pengumuman akan menarik diri menjadi CEO Herbalife dan berkuatkuasa 1 Jun 2017, CEO baru Herbalife adalah Richard Goudis. Goudis bukan nama yang baru dalam Herbalife sebab sebelum ini dia menjawat jawatan CFO dan...
Read More

TUBE dibuka untuk pendaftaran

UMUR 18 HINGGA 30 TAHUN YANG MINAT NAK BERNIAGA CUBALAH APPLY UNTK DAPAT GERAN MODAL PERMULAAN MENIAGA SEBANYAK RM 15 RIBU TANPA PERLU BAYAR. Meniaga apa sahaja,asal buat meniaga.(Bgtau kepada saudara mara,kawan2 tau.mana tahu rezeki mereka) *Peringatan Penting* 1....
Read More

Isu McDonald ada lemak babi

Dalam group whatsapps heboh perkara terbaru pengedaran McDonald yang kononnya mempunyai lemak babi.  ​ Berikut merupakan jawapan balas daripada pihak McDonald PENJELASAN BERKENAAN ISU KOPI MCDONALD'S YANG DIDAKWA MENGANDUNGI LEMAK KHINZIR 19 DISEMBER 2016 Viral...
Read More

2 Hari sebelum tarikh akhir permohonan Symbiosis, ini yang anda perlu tahu

2 hari lagi permohonan untuk mengikuti program Symbiosis akan ditutup. Saya dah tulis mengenai program ini di entry sebelumnya (klik sini). Bagi anda yang tak tahu, program ini adalah program di bawah Malaysian Technology Development Corporation yang mana di akhir...
Read More

Chess Interstate Tournment Round 1 : Kelantan vs Pahang

Hari ini akan berlangsungnya Kejohanan Catur Interstate 2016 di Pahang dan untuk pusingan pertama Kelantan akan melawan Pahang! ​ Walaupun tugas mudah diramal, dalam chess kejutan itu adalah biasa. Tapi saya yakin Kelantan yang dibarisi pemain terbaiknya setakat ini...
Read More

1st Help University Chess Tournament 2017

Semakin banyak Uni tempatan yang adakan pertandingan catur di Uni mereka. Terbaik! Untuk mendaftar anda boleh layari blog rasmi mereka disini Dah lama tak masuk tournment ni, rasanya kali ni nak main disana lah....
Read More

BSFF Blitz Chess Challenge

Alhamdulillah, perbincangan singkat bersama Tuan Zack Stylo membuahkan hasil. Pihak Best Street Food Festival 5.0 memberi kepercayaan kepada saya dan team untuk anjurkan kejohanan catur semasa BSFF berlangsung. Disebabkan faktor masa dan tempat (main di dalam khemah!)...
Read More

Apa yang anda ada di Festival Catur Putrajaya 2017

​ Esok, 11 Februari 2017 mungkin tarikh yang ditunggu-tunggu oleh pencatur dari seluruh Malaysia. FESTIVAL CATUR PUTRAJAYA 2017, kejohanan catur yang menghimpunkan ribuan peminat catur dari seluruh Malaysia! Sehingga sekarang terdapat 1500 jumlah keseluruhan peserta...
Read More

Kejohanan catur hadiah lebih RM100 ribu

Terkejut juga apabila terima wassap group dari kawan catur mengenai satu event yang akan diadakan di Putrajaya pada bulan Mac ini. Terkejut sebab hadiah terkumpul disediakan adalah berjumlah RM100 000. Ya, ada 6 angka disitu! Rasanya ini adalah kejohanan yang...
Read More

1st Kimma Chess Championship

Minggu lepas kebetulan ada hal di KL, ambil kesempatan untuk sertai kejohanan catur di sana. 1st Kimma Chess Championship. Penyertaan luar biasa cecah lebih 400 peserta! Dewan juga cukup besar cuma sangat panas dan tidak selesa apabila bermain. Tapi sebab penganjur...
Read More

Kenapa anda perlu guna Catch That Bus

Sejak menjadi pengguna tegar bas ni, saya memang mencari alternatif untuk jadikan tiket bas tu murah. Kalau satu perjalanan jimat RM2, 10 perjalanan dah RM20 ye tak? Sebab tu dengan secara tak sengaja saya terjumpa applikasi Catch That Bus! Catch That Bus Ia merupakan...
Read More

Buka puasa di Restoran Nelayan Gombak

Esok puasa tapi hari ni dah berbuka puasa? Hihi! Semalam saya telah ke majlis Pelancaran Berbuka Puasa Sempena Ramadhan 2017 bertempat di Restoran Nelayan Gombak. Biasalah dah nak puasa ni, mestilah restoran-restoran giat nak mempromosikan restoran mereka supaya kekal...
Read More

Pengalaman menganjurkan kejohanan catur di Kedah

Alhamdulillah, berakhir sudah SUNGAI PETANI AGE GROUP CHESS CHAMPIONSHIP semalam. Lebih 90 peserta mengambil bahagian semalam dan segalanya berjalan lancar. Ini merupakan kejohanan pertama yang saya anjurkan luar dari negeri Kelantan. Kalau kat Kelantan tu dah biasa...
Read More

Symbiosis 3.0 Fasa 2 Hari ke2

Banyak betul angka pada tajuk entry 🙂 Alhamdulillah, dah berakhir hari kedua program Symbiosis 3.0 untuk Fasa ke 2 ini. Symbiosis bagi yang tak familiar dengan program ini, merupakan satu program dibawah Malaysian Technologies Development Corporation (MTDC) untuk...
Read More

Video Time Lapse MAHA 2016

RAMAI KAN??? Entry full...
Read More