Berapa liter air perlu diminum sehari?

Air merupakan antara komponen terbanyak peratusannya di dalam badan kita. Ramai yang takut untuk minum air dan sebab utama kenapa takut adalah – kencing. Lucu kan tapi itulah hakikat kebanyakan orang kita yang menjadikan alasan kencing sebagai untuk tidak minum air. Fuhhh, kencing pun takut, gemuk tak takut pulak kan =)

Kali ini saya akan berkongsi formula ringkas berapa banyak air kena minum. Formulanya sangat mudah, minumlah seberapa banyak yang anda mampu. wahaa, sungguh mudah kan? Mesti takut, ok, untuk buat anda tidak jadi takut, ini adalah formula ringkas yang saya akan kongsikan berapa sebenarnya perlu minum air

  • Berat badan normal – 3 liter sehari (8 gelas)
  • Lebihan berat badan – Setiap penambahan berat 10 kg, perlu minum 1.5 liter lebih air
  • Kurang berat badan – 3-4 liter sehari (8-11 gelas sehari)

Contoh

Ok, ketinggian saya 176 cm dan berat ideal saya (klik sini untuk tahu berat ideal korang) adalah 72 kg

Kes 1 : Berat badan normal

Kes 2 : Berat badan berlebihan

Saya sekarang berat 92 kg. jadi saya lebih berat 20 kg. Air yang sesuai untuk diminum adalah 3 Liter + (2 * 1.5liter) = 6 liter

Kes 3 : Berat badan underweight

Saya sekarang adalah 62 kg sahaja. Jadi saya kena naikkan berat 10 kg lagi. Air yang sesuai untuk diminum adalah 3-4 liter sehari!

Ok, ini adalah formula ringkas. Sebenarnya air ni sangat bagus untuk kesihatan. tersangat-sangat bagus. istilah gemuk air takde pun, saja orang yang taknak minum air dia buat istilah tu. hehe. jangan tertipu. selamat minum air semua =)

nota kaki : gambar tidak menggambarkan berat sebenar

15 Comments

  1. biar betul 8 gelas same ngan 3 ltr…ade yg ckp same ngan 2 ltr…ade lak ckp same ngan 1 ltr..so which one..????

    • terpulang pada saiz gelas. 3 liter tu yg penting

  2. nape underweight kne minum 3-4 liter? boleh naik berat ke kalau minum air byk tu?

    • boleh. mmg org underweight kena minum banyak air, tp yg overweight kena minum lagi banyak

  3. salam tuan rumah. ini adalah singgahan pertama aku kat sini.
    aku akan cuba tips ko berikan ini. nice tips dan info. minta izin kongsi dalam blog aku

    • wsalam, terima kasih!

  4. betul ke wanita lepas bersalin kalau minum byk air perut boleh buncit???

    • xde lah. still kena minum 3 liter air

    • kajian from scientist

  5. Salam, saya dari Indonesia. Bagus sekali tipsnya. Dan lucu gambarnya. Terimakasih ya.

  6. ..yg minum air 3 liter tu…termasuk air manis x..?hehee

    • mesti lah takkkk. haha

Submit a Comment

FREE GOODIES!

Dapatkan 10 TRICK dan HACK kesihatan di email anda

Anda sudah berjaya, terima kasih!

Share This