Alhamdulillah, saya terpilih untuk sertai program pemilihan peserta Symbiosis 3.0 yang diadakan selama 3 hari mulai hari ini. Pendaftaran tadi adalah dalam 180 orang dan esok merupakan hari pengumuman yang akan layak ditemuduga. Hanya 100 orang yang akan dipilih

Daripada 100 orang yang ditemuduga, hanya 60 yang akan terpilih untuk sertai fasa seterusnya dan akhirnya hanya 30 peserta dipilih untuk memulakan start up company technology-based sebanyak 10 buah. Banyak juga fasa kena tempuh, excited sebab baru lepas hari pertama

Mula dengan pendaftaran petang tadi dan masa ice breaking dah kena bantai kuat-kuat dengan mentor daripada MTDC. Dieorang bagi satu kertas dan kita kena bahaskan berdasarkan ayat pada kertas itu. Sesi malam pula lebih santai, kena bentangkan idea perniagaan yang sesuai dijalankan dikawasan kita. Lepas tu diteruskan dengan permainan yang mana kita diberi sejumlah wang untuk membina model kapal terbang dan dijual bagi mendapat profit.

Best jugak spend 2000 (duit monopoly) tetapi tiada satu pun terjual – sebab tak cukup masa! hehe

Apa itu MTDC?

MTDC stand for Malaysian Technology Development Corporation yang mana merupakan agensi yang membantu usahawan untuk terus maju dalam perniagaan berasaskan teknologi. Sebab utama saya join program ini adalah untuk cuba sesuatu yang baru. Nama pun sukakan cabaran ye tak? Jadi technopreneur gitu!

Tak panjang entry kali ni, jam pun dah 12 lebih, esok kena bangun awal nanti ada masa saya cerita pengalaman di hari kedua pula đŸ™‚